Archive for October, 2008

Bermulut Manis…Gaya UK
October 30, 2008

Guys,

Apakah perkara paling penting bila berkomunikasi? Ye..ye..betul la tu mesti ada bahasa yg boleh difahami, ada benda atau maksud yg nak dicakap, lagi lagi…YANG PENTING MULUT MESTI MANIS.

Cuba kita perhatikan, mat dan minah Saleh di UK ni, mulut mereka memang manis…dengar memang best, pandai betul berdiplomasi..hehe. Bukan hendak cakap mereka berpura-pura, tapi kadang-kadang kita boleh fikir “eh, ye ye je mat Saleh ni cakap bagus”….so bila kita terfikir macam tu maknanya HAH! Mungkin kata-kata dia tadi sebagai bermulut manis.

Jom, cuba ingat sejarah..bukan sejarah percintaan, tapi sejarah Malaysia. So negeri-negeri Melayu dulu kan dijajah, Sultan dan pembesar dengan mudah terpedaya dengan…DENGAN APA? Dengan pujukan Mat Saleh…itulah kekuatan mulut manis.

Disebabkan itu, aku telah mula mempelajari ciri-ciri mulut manis British…hehehe. Setelah dipraktikan ternyata sungguh berkesan! Aku hendak melihat dalam masa 10 tahun, polisi mulut manis ni akan membawa kesan yg bagaimana, ‘desirable’ or ‘vice versa’.

Advertisements

Pounds, EPL & ‘signature’
October 18, 2008

I still remember while I was in Malaysia, every nite during the weekends, surely I will plant myself in front of the tv to watch the so dubbed as the femes football league in the world, the EPL.

But then, on 4th Oct…yahooo!!!! Finally I got the opportunity to watch the game, live…to feel the surrounding (which was cold..very very cold) here, in the English Land to watch the English League. So the match that I watched was Sunderland against Arsenal, at the Stadium of Light. We (since the small convoy led by Abg Zul Hasan, Abg Amir, Abg Zul’s relative..x igt nama dahh and me) went there after the Zuhr prayer.

So, first time entering the stadium, fuiyyoo…quite nice and cute the condition in the Stadium of Light. From the roof seating (or corner seating) we can see the view very clear and satisfactory. So, the game went on smoothly, meanwhile abg Zul has been reminded not to record the game via his sophisticated video camera (since Malaysian is very well known with stubborness…he still recording the game secretly..hehehe). So, first half was 0-0. Then, second half begun and Sunderland scored the 1st goal!!!…Yahoo…Arsenal kalah!!!…bestnya..

But, the wiseman once said “good team will find their way in the end”…so did Arsenal as they managed to equalised in the dying minutes and the game ended 1-1. Overall, I was satisfied, since I can see the game clearly, and I must tell you that I got the Kolo Toure’s signature after the game. Hehehehe…best ooo….even though I`m not the Arsenal fan, but to have his signature is a great feeling.

So, what is my sacrifice for the game?

  • I can’t celebrate when Arsenal scored since I am in the middle of Sunderland aka The Black Cat supporters.
  • 28 pounds…gone after 90 minutes (plus 4minutes additional time).
  • I have to seat patiently in the cold condition (lucky abg Amir lent me gloves)

But, I am looking forward to see other mathces in the future…If I got $ lahh, of course meh~

Berhari Raya di Durham
October 17, 2008

raya di bowburn

Takbir raya bersahut-sahutan, yeke? Mane ade…dalam kepala aku jer benda tuh berlaku, teringat suasana di Malaysia.

Emm..aku jangkakan raya kali ini aku mesti menangis sebab pertama kali di perantauan (real punye perantauan..bukan merantau dalam Malaysia tapi ke UK). So, pagi raya aku menumpang abg Amir dan family ke Ustinov College untuk solat hari raya. Duit raya tidak ada, so aku bagilah Harris (anak abg Amir) coklat raya. Yang penting maksudnya tercapai iaitu membawa kegembiraan kepada kanak-kanak di pagi raya.lawa tak baju raya ni?mestila sebab buah hati hadiahkan

Selepas solat raya dengan dendangan takbir raya Pak Arab yang tak pernah habis (sebab diorang tak ingat zikir takbir sampai abis…sighs), aku pun bersama-sama warga Melayu Durham yang lain meraikan hari raya di Bowburn Community Center. Emm, overall sungguh meriah! Selain berhari raya, adalah juga perkara serius yang berlaku iaitu pelantikan penghulu baru yang dimenangi oleh Ustaz Hilmi setelah melalui satu pertandingan yang sengit. Ustaz Hilmi pastinya mampu mengemudi Durham_my ke peringkat yang lebih mantap!Caya abg Hilmi…

Emm, aku ni mana reti masak, cuba cek kat dapur barang masakan aku, bawang pun takda tau!hahaha…macamne lah ada orang boleh masak tanpa bawang kan?Emm..aku pun pelik dengan diri aku sendiri. Oleh kerana ketidakmahiran aku memasak, aku pun membawa kuih raya pemberian buah hatiku tersayang. Sayangku Faridah menghantar sebekas kuih Almond London (50biji..tapi semasa bawak ke majlis tu dah tinggal 49,hehehe..). Mula-mula tu macam nak bawak sikit je, tetapi bila fikir balik…”aku ni dah la tak buat open house”, “asik datang bawak perut je bila jamuan”…jadi aku pun memutuskan untuk membawa kuih itu bagi juadah semua orang, lagi pun Faridahku cakap “takpelah, bawak je semua,nanti balik saya buatkan awak lagi banyak”…ehehehe, sayangnya pada kekasihku sorang ni. Dipendekkan cerita, habislah kuah raya ku dimakan.

Emm…di hari raya ini, aku rasa baju Melayu paling best sekali pernah aku pakai ialah semasa berhari raya di sini. Kenapa? sebabnya kain baju tu dipilih oleh buah hatiku, kemudian dipos oleh buah hatiku dan tiba satu hari sebelum raya!

Faridahku, terima kasih ye awak atas segalanya 🙂